Urter

Her har vi samlet litt informasjon om forsøkene på Være så langt med urter som brukes i matlaging. Følgende urter har vi fått tak i flere sorter av fra den tyske genbanken IPK Gatersleben for å finne ut om noen sorter er bedre egnet til dyrking i Trøndelag enn andre:

  1. Bukkehornskløver (Trigonella foenum-graecum) – er en viktig krydderplante (frø) og grønnsak (bladene) i India og Vest Asia, som vi sliter med å få modne frø av. Ettårig.
  2. Svartkummin (Nigella sativa): de svartefrøene er en viktig krydderplante som brukes mye i India. Flere av sortene ga en avling i en dårlig sommer i Trøndelag i 2022 (bildet). Ettårig.
  3. Lakrisplanten (Glycyrrhiza glabra): vi plantet et forsøksfelt med flere aksesjoner i Verdenshagen i 2022. Flerårig.
Svartkummin (Nigella sativa) frø høstet på Være i 2022

Humle (Humulus lupulus): vi har plantet 11 aksesjoner fra en nasjonal samling av humle fra NIBIO Apelsvoll (innsamlet fra hele landet; se mer her). Plantene i denne samlingen ble samlet inn i et nordisk samarbeidsprosjekt på 1990-tallet. Humleklonene varierer en god del i utseende og i kjemisk innhold. Vi har også plantet kloner fra en nasjonal samling i Sverige (2) og en fra Danmark. I tillegg har vi en gulbladet edimental kultivar «Aureus» samt en frøformert viltvoksende plante fra Wisconsin i USA.


No comments.